Je verblijft midden in de natuur.

Twee lange wandel-afstandsroutes naast de deur en een derde vlakbij.

De B&B wordt veel bezocht door natuurliefhebbers: wandelaars en fietsers. Mensen die er even tussenuit willen. Ontspannen. Er zijn drie grote wandelroutes in de buurt waarvan het streekpad ‘Drenthepad’ herkenbaar is aan de oranje gele bordjes en het ‘Hondsrugpad’ aan de mosterdgele bordjes (uitgeroepen tot het lange afstandspad van het jaar 2022). Beide lopen langs de B&B door het Zwanemeerbos. Het ‘Pieterpad‘ is ook vlakbij, maar loopt een paar kilometer verderop. Overnachters van het Pieterpad reizen meestal het stukje naar de B&B met de auto. Vanaf Rolde of Zuidlaren.

Zwanemeer
Er staan sinds 2022 bankjes op de ‘korte’ wandelroutes. Hier een foto in de winter 2023. Het meer is bevroren.

Het Zwanemeerbos met daarin het Zwanemeer ( beide zonder ‘n’).

Achter de B&B kom je een tweetal meertjes tegen. De hoogteverschillen in het bos rond het Zwanemeer geven een bijzondere sfeer. Het meer ligt op ongeveer 100 meter afstand van het huisje en hier zwemmen we soms. Er wonen echter ook karpers en snoeken. En maar liefst drie schildpadden zijn van de partij. Aan bijzondere vogels ook al geen gebrek. Zo zijn er de grote bonte specht, de kleine bonte specht en de groene specht gesignaleerd. Wist je dat deze een hele lange tong heeft? En ken je de Draaihals? Komt amper in Nederland voor. Hier zien we’m een enkele keer. De Gekraagde Roodstaart en Rode Wouw? Zijn er ook. Een van de buren zag laatst een ijsvogeltje. En de ooievaar is hier in grote getale. De eekhoorn woont hier ook al jaren en laat zich vooral buiten de zomer zien (ongeveer vanaf september). Vogelliefhebber of reeën goed zien: verrekijker meenemen is aan te bevelen. Visliefhebber: hengel mee (akte nodig en gevangen vissen moet je wel terug zetten).

Er wonen drie schildpadden in het Zwanemeer.
Er wonen drie schildpadden in het Zwanemeer.

Zwanemeerbos: korte wandelroutes (2-5 km), grafheuvels én een zwembad.

Drie met paaltjes gemarkeerde wandelroutes kun je beginnen bij de B&B: als je een eindje het bos inloopt naar het meer zie je de bordjes al. Geel is ca. een half uur, rood is circa een uur wandelen. Ook is er een kabouterpad met verborgen schatten. Als je de gele paaltjes volgt kom je na ca 900 meter bij het openlucht zwembad, welke ook in het bos te vinden is. Deze is van 22 april-3 september 2023 geopend. Loop of fiets je een ommetje je om het bos heen, dan ben je 5 kilometer onderweg.

Het dal van de Hunze.

Aan de oostkant van de Hondsrug (en van de B&B) stroomt het riviertje de Hunze. Het deel waar je vanuit de B&B op uitkijkt is De Breevenen (waterwingebied). Die Hunze zelf zie je niet, maar wel het open landschap dat erbij hoort. In de zomer kleurrijk als de wilde bloemen bloeien. In dit relatief open landschap leven grote groepen reeën. Ook de bever is in directe omgeving gesetteld. Ongeveer 2 kilometer verderop kun je zien zien de familie bever z’n tanden in de boomstammen heeft gezet. Op een wandeling of tijdens een fietstocht kun je die maar zo tegenkomen. Mits je weet waar je kijken moet.

Fietsknooppunt 59 is bij vlakbij de B&B aan de Vijzelweg.

Over het fietspad ( foto onder) kun je zo het veld van De Breevenen in fietsen en ook wandelend is het prachtig. Je kunt door ‘De Breevenen’ ommetjes maken van ca 3- en 5 kilometer. (Veel) langer kan ook. Bos of toch liever open landschap: beide is er. Bovendien zijn de fietspaden uitstekend (en voldoende breed).