Het Zwanemeerbos en drie lange afstand- wandelroutes

De B&B wordt veel bezocht door wandelaars en fietsers. Mensen die er even tussenuit willen. Ontspannen. Er zijn drie grote wandelroutes in de buurt waarvan het streekpad ‘Drenthepad’ herkenbaar is aan de oranje gele bordjes en het ‘Hondsrugpad’ aan de mosterdgele bordjes (uitgeroepen tot het lange afstandspad van het jaar 2022). Beide lopen langs de B&B (door het Zwanemeerbos). Het ‘Pieterpad‘ loopt een paar kilometer verderop. Overnachters van het Pieterpad reizen meestal het stukje naar ons met de auto. Vanaf Rolde of Zuidlaren.

Zwanemeer
Er staan sinds 2022 bankjes op de ‘korte’ wandelroutes. Hier een foto in de winter 2023. Het meer is bevroren.

Het Zwanemeer

Bij de B&B kom je een aantal meertjes en vennen tegen. Het Zwanemeer ligt op ongeveer 100 meter afstand en hier zwemmen we soms. Er wonen echter ook karpers en snoeken. En maar liefst drie schildpadden zijn van de partij. Aan bijzondere vogels ook al geen gebrek. Zo zijn er de grote bonte specht, de kleine bonte specht en de groene specht gesignaleerd. Wist je dat deze een hele lange tong heeft? En ken je de Draaihals? Komt amper in Nederland voor. Hier zien we’m een enkele keer. De Gekraagde Roodstaart en Rode Wouw? Zijn er ook. Een van de buren zag laatst een ijsvogeltje. En uiteraard is de ooievaar hier inmiddels in grote getale. De eekhoorn woont hier ook al jaren en laat zich vooral buiten de zomer zien (ongeveer vanaf september). De bever is vooral in de Hunze en directe omgeving gesetteld. Ongeveer 2 kilometer verderop zien we hoe de familie bever z’n tanden in de boomstammen zet. Op een wandeling of tijdens een fietstocht kun je die maar zo tegenkomen. Mits je weet waar je kijken moet.

Er wonen drie schildpadden in het Zwanemeer.
Er wonen drie schildpadden in het Zwanemeer.

De korte wandelingen en fiets-ommetjes

Bij het zwembad -ook in het Zwanemeerbos- staat een uitgebreid bord met informatie. Daar starten drie korte wandelroutes waaronder het Kabouterpad. Deze drie wandelroutes kun je ook beginnen bij de B&B: als je een eindje het bos inloopt naar het meer zie je de bordjes al. Andersom kunnen wij zeggen als je naar het Zwembad wilt: volg de gele bordjes (ca.900 meter).

Fietsknooppunt 59

Over het fietspad ( foto onder) kun je zo het veld in fietsen en ook wandelend is het prachtig. In het stroomdal heb je kans om reeën en allerlei vogeltjes te zien. Je kunt door ‘De Breevenen’ ommetjes maken van ca 3- en 5 kilometer. (Veel) langer kan ook. De fietspaden zijn uitstekend.